10 gouden opruimtips om zelf mee aan de slag te gaan

Tip 1: Weet waarom je wil opruimen

 Als je gaat opruimen ben je vaak geneigd om gewoon ergens te beginnen. Opruimen is doen. Toch is het goed om even te bedenken wat precies je doel is. Waarom wil je opruimen? En dan bedoel ik echt niet het dagelijkse opruimen waarbij je de spullen weer op hun vaste plek zet. Ik bedoel het echte opruimen. Als jij weet wat je precies wilt bereiken dan is de kans groter dat je ook echt doorzet ook als de klus erg groot lijkt. 

Ga er dus even goed voor zitten. Je voorkomt er ook mee dat je je hele huis op zijn kop zet en onnodig met spullen gaat slepen zonder plan.

 

Tip 2: Zet de kraan dicht

Dweilen terwijl de kraan open staat werkt niet. Als je grondig schoon schip wilt maken werkt het fijner als er ook geen spullen meer bij komen. Breng eens in kaart wat er allemaal ongemerkt je huis in komt. De spullen die je koopt en met prijsje weer in de kast verdwijnen, dingen die je krijgt maar eigenlijk niet nodig hebt. Spullen die je kinderen mee naar huis slepen.

Tip 3: Eerst opruimen dan kopen

Wat is er leuker dan gaan kopen als je begint met opruimen? Al is het maar om je goede voornemen te bezegelen. Leuke mandjes, bakjes, kasten.
Heel erg verleidelijk. Maar weet je eigenlijk wel wat je nodig hebt als je nog moet beginnen? Ga eerst opruimen en sorteren. Dan weet je ook wat je nodig hebt zodat je systeem ook werkt. 

Tip 4: Hoe ga je het gebruiken

Voordat je zwicht voor die mooie maar onpraktische mandjes. Bedenk hoe je systeem in het dagelijks leven gebruikt wordt. Als je weet dat je kinderen alles in de hoek gooien, is een grote mand waar ze het maar in hoeven te gooien gemakkelijker dan iets wat in no-time weer overhoop gehaald wordt. Voor je het weet is je werk weer voor niets, daar ga je met je leuke stapels.

Tip 5: Denk aan de kleuterklas

Hoe was jouw kleuterklas vroeger ingericht? Grote kans dat er een poppenhoek was en een bouwhoek. In de klas zijn duidelijk afgescheiden gebieden zodat je snel ziet waar de spullen horen. Zo kun je ook nadenken over het inrichten van je huis als het gaat over opbergen. Bewaar de spullen waar je ze ook gebruikt. De spullen die je vaak nodig hebt voor het grijpen. Spullen die je niet zo vaak gebruikt mogen meer moeite kosten.

Tip 6: Maak het jezelf gemakkelijk

Bij spullen die je vaak bij elkaar gebruikt is het fijn als je ze in één handeling kan pakken. Denk zo lui mogelijk. Je bespaart jezelf daarmee tijd. Bijvoorbeeld een dienblad waar de ontbijtspullen bij elkaar staan. Je hoeft dan alleen het dienblad uit de kast te pakken bij het tafel dekken. Of de verzorgingspullen voor je baby die in een mandje bij elkaar zitten zodat je het gemakkelijk mee kunt pakken uit een lade. 

Tip 7: Vraag jezelf af waarom je het bewaart

Als je dan zover bent om eens grondig door je spullen te gaan kom je steeds voor keuzes te staan. Opruimen is niets anders dan keuzes maken. Vraag jezelf af of je er blij van wordt. Hoeveel scharen heb je nodig? Hoeveel pennen heb je die het niet meer doen. Voldoet het sowieso nog wel? Die kleding die te groot of te klein is, ga je het echt nog dragen? Ben eerlijk tegen jezelf en durf te kiezen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je een keer misgrijpt? 

Tip 8: Heden, verleden of toekomst?

Deze tip gaat vooral over de spullen die vaak op zolder te vinden zijn. Als eerste is het handig als je alles uit eenzelfde categorie bij elkaar hebt zodat je het gemakkelijk weet te vinden. Maar bedenk je eens waar het voorwerp voor staat. Bewaar je heel veel spullen uit het verleden zoals de spullen uit de babytijd of uit een erfenis. Zou het ook minder mogen zijn en kun je er iets moois van maken zoals de mooiste dingen in een bijzondere doos? En spullen voor de toekomst die je misschien ooit nog denkt te gebruiken? Hoe lang liggen ze er al? Voldoen ze dadelijk nog wel? Maak ook hier een keuze alsof je al in de toekomst bent.

Tip 9: Verpak je voorraad mooi

Veel mensen kennen ook de Netflix serie waarbij alle spullen op kleur gesorteerd worden. Als je keuken helemaal georganiseerd wil hebben dan verpak je je houdbare producten bijvoorbeeld in mooie opbergbussen. Je kast met kruiden ziet er een stuk mooier uit als je je kruiden in dezelfde busjes opnieuw verpakt, zo krijg je rust. Hetzelfde geldt voor alle andere droge producten zoals rijst en pasta. Als iets er mooi en netjes uitziet ben je zelf ook gemotiveerder om het ook zo te houden. Ook hiervoor geldt dat je eerst goed uitzoekt wat je nodig hebt zodat je ook weet wat je nodig hebt aan voorraadbussen.

 

Tip 10: Rommel trekt rommel aan

Je kent het vast wel. Op tafel liggen wat spullen die geen echt eigen plek hebben. Of het zijn spullen die er even neergelegd zijn uit gemak. Voor je het weet verzamelen meer spullen zich daar. Magneetplekken noemen ze dat. Dat ene rommellaatje. Die zolder die toch al een puinhoop is dus zet maar even daar neer dan is het uit het zicht. Zo trekt rommel dus rommel aan. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk spullen echt hun eigen plek hebben. Een laatje voor de kleine rommeltjes is prima als je er gewoon af en toe ook weer eens doorheen gaat en weer wat weggooit.